keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Treenit ensi vuoteen aloitettu ja testeissä piipahdettu

No niin syksyn mainioiden ja hapottavien cyclocross kisojen jälkeen, jotka mahdollistuivat jälleen hienojen seurakavereiden ansiosta (lainapyörillä, kolmella eri yksilöllä ja jep hävettäähän se vähän), jatkoin melko normaalisti treeniä aika tehopainotteisesti lähinnä spinningissä ja wattbikella. Vedin itse asiassa jonkun 4 todella kovaa viikkoa ennen testejä jotka tein eilen. Viikot koostuivat suunnilleen 10-14 tunnista treeniä joista suuri osa oli vauhtikestävyyttä ja maksimihapenottoa rassaavaa.

Seassa oli pitkiä vetoja (20 min- 60 min) ja lyhyempää terävää spinningissä, usein jopa samaan treeniin tein ensin yhden pitkän vedon ja päälle spiningin käytännössä niin kovaa kuin irtosi. Näitä sitten 4-5 kertaa viikkoon ja yksi tai kaksi wattbike treeniä jotka tein A. Cogganin Training and racing with power meter-kirjan treeniosiosta ja ne perustuivat aina tiettyy prosenttiin ana-kynnyksestä ja olivat tarkasti tehon (W) mukaisesti tehty.

Testasin myös kerran samaisen kirjan testiprotokollan mukaisesti minuutin ja viiden minuutin maksimeita. Tulokset eivät niin kamalan ihmeellisiä olleet mutta ihan kohtalaisia kuitenkin: 1 min - 9,1 W/kg ja 5 min - 6,2 W/kg. Katsotaan jos paikallisessa wattbike kisasarjassa saisin 1 kilometrillä ja 4 kilometrillä noita hieman kovemmalle tasolle :). Todellakin, meillä täällä Oulussa on jopa oma wattbike challenge tulossa! Hienoa toimintaa kaikin puolin, täällä on pyöräilijän hyvä!

Eilen tosiaan sitten kävin testeissä toisen kerran elämässäni ja samassa testikammiossa missä aiemminkin eli ODL:llä täällä Oulussa. Voin suositella lämpimästi, hienot laitteet ja osaava testaaja. Kun testi tehtiin täsmälleen samalla pyörällä niin se lienee aika vertailukelpoinen edellisiin tuloksiini kun pyörä oli hiljattain kalibroitukin vielä. Tammikuussa 2014 tulokset olivat seuraavat: aer-kynnys 270W - HR 140, ana-kynnys 345W - HR 163 ja maksimi 425W - HR 186. Käytännössähän tämä anakynnys suomentuu siis minun painoisella 4,93 W/kg. Jännitin jo etukäteen pystynkö samanlaisiin suorituksiin kun jaloissakin oli krampin tunteita portaita alas kävellessä useampana päivänä :).

Kananpoika polkee pyörällä

Pelon sekaisin tuntein istuin sitten pyörän selkään ja aloin pyöritellä. Omasta mielestä testin kovuutta liioitellaan; tuska kestää vain muutaman minuutin lopussa eikä ole mitenkään psyykettä hajottava. Ei siinä ehdi edes kyynelkanavat kostua niin kuin kovissa maksimivedoissa on joskus päässyt käymään :). Ehkä tilanne voi olla toinen jollekin joka ei ole tottunut ajamaan itseään maksimisykkeisiin asti kovin usein. No joka tapauksessa tulokset olivat nyt marraskuussa 2014 eli 10 kk myöhemmin seuraavat: aer-kynnys 285W - HR 143, ana-kynnys 360W - HR 167 ja maksimi 429W - HR 187. Anakynnys siis nyt 5,14 W/kg ja absoluuttisina watteina aer +15W, ana +15W ja maksimi +4W. Hapot jäivät hieman alemmas nyt eli lopetinko liian aikaisin?

Sivuhuomiona testaaja mainitsi että aer-kynnyksen hapenotossa tapahtui pientä nousua vasta 300W kohdalla mutta happo oli hieman nousst tuossa kohdassa (285W) jääden kuitenkin alle sen 2 mmol jota aer-kynnysken rajana kai pidetään. Kynnyksen olisi voinut määritellä myös 300W mutta koska se on tavallaan pk-kynnys niin varman päälle laitettiin sitten se ettei tule liian kova pk-lenkeille. Prosentteina parannusta siis aer +5,56%, ana 4,3% ja maksimi 0,9% (! ). En tiedä, ainakin tuota maksimia olisin halunnut vähän ylemmäs mutta ehkä sitten keväällä.

Tällaista siis tällä kertaa, lähtökohdat talven treeneihin lienevät ihan ok mutta on hyvä muistaa että kisat ratkotaan aina tiellä - ei testipenkissä. Muutenkaan ammattilaisuudesta ei kannata vielä haaveilla kun sijoittaa noita lukemia tähän taulukkoon (1 min, 5 min ja ftp)

Ai niin ja rasvaprosentti oli 9% mihin olen tyytyväinen mutta toivottavasti keväällä kun kisat alkaa niin paino olisi kilon puolitoista alhaisempi ja rasvaprosentti lähempänä 6-7% sekä tehot samat tai mielellään pikku parannustakin saisi tulla (varsinkin maksimiin).

2 kommenttia:

  1. Kova määrä tehoharjoittelua vuodenaikaan nähden! Ihan mielenkiinnosta: onko harjoittelusi läpi vuoden näin tehopainotteista vai vedätkö selkeämpiä pk-jaksoja väliin? AerK tuntuis olevan kuitenkin ihan hyvässä kuosissa suhteessa maksimiin.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kysmyksestä! Sanotaan näin että olen treenannut tähän asti melko tehopainotteisesti ja kokenut että se on toiminut minulle. Pidän siis läpi vuoden vähintään 2 tehotreeniä viikossa (mutta en näin paljon mitä ennen testejä). Tietenkin pitää muistaa myös pk-lenkkejä ja palauttavia tehdä ja seurata kokonaiskuormitusta. Varsinaisia pk-jaksoja joissa ei olisi ollenkaan tehotreenejä vaan pelkkää pitkää pk:ta en oikeastaan tee vaan aina jaksoilla on mukana myös tuota tehoa kroppaa herättelemään. Kuulun itse siihen koulukuntaan että uskon aerK nousevan kun ftp ja maksimikin nousevat :). On hyvä tietenkin pitää mielessä että malttia pitää olla niin että kun lähestytään kisakautta myös intensiteettiä treenaamisessa pitää edelleen voida kiristää.

    VastaaPoista